Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, mi is az a Skinfoot és hogyan működik.


Az elmúlt években a számítógépes felhasználói felületek különböző formáit fejlesztették ki, amelyeket természetesen bárhol és bármikor magunkkal vihetünk. Az interfész egy olyan eszköz, amely összeköti az emberi felhasználót a számítógéppel. Ennek egyik formája a "skinput", amely szó szerint a testünkön lévő bőrt használja érintőképernyőként az információk számítógépbe való bevitelére. A skinput eszköz egy kivetítőből áll, amely lehetővé teszi egy menüképernyő megjelenését a tenyéren vagy alkaron, egy rezgésérzékelőből, amely képes érzékelni a rezgéseket, amelyek akkor keletkeznek, amikor a felhasználó ujjaival megérinti a bőrét, és egy olyan kapcsolatból, amely az érzékelt rezgéseket továbbítja a számítógéphez. Amikor a képernyőt a projektor a felhasználó alkarjára vagy tenyerére vetíti, a bőrfelület megérinti, ami a bőr rezgését okozza. A Skinfoot ezt a rezgést használja arra, hogy érzékelje az érintett bőrfelület helyét, és ezt az információt megkapja.

Ez a technológia azért lehetséges, mert amikor az ujj a bőrre nyomja, a rezgés átviteli jellemzői a helytől függően változnak. Amikor egy rezgésérzékelőt helyeznek el az alkaron egy bizonyos helyen, és skinfootot végeznek, az érzékelő által érzékelt rezgések nagysága, alakja és frekvenciája a bőr helyétől függően változik. Ennek oka, hogy a testrészek, például az izmok és a csontok helyzete és alakja minden egyes ponton más és más, valamint az érzékelő és az ujj által megnyomott pont közötti távolság is eltérő.

Amikor az ujját a bőrre nyomja, az a rezgési energia számos különböző formáját hozza létre, amelyek egy része hanggá alakul és a levegőben terjed. A fennmaradó rezgések keresztirányú hullámokra oszlanak, amelyek hullámokként haladnak a bőr felszínén, és hosszanti hullámokra, amelyek a test belsejében haladnak, a csontokat rezegtetve, majd visszatérnek a bőrre. E longitudinális és transzverzális hullámok által keltett rezgések frekvenciái fontos támpontok a helymeghatározáshoz.

Amikor egy transzverzális hullám rezgést kelt, annak amplitúdója függ attól az erőtől, amellyel az ujjat megnyomják, a megnyomott bőrfelület erősségétől és a szövet duktilitásától. Ugyanazon nyomóerő esetén a gyorsabb nyomási sebesség több, viszonylag magasabb frekvenciájú rezgést generál. A magasabb frekvenciájú rezgések viszonylag gyorsabban terjednek és pontosabbak. Ezenkívül a keresztirányú hullámok messzebbre terjednek, mert minél vastagabb a hús az érintkezési területen és minél puhább a bőr, annál nagyobb a terjedő rezgés amplitúdója. A keresztirányú hullámok általában nagyobb amplitúdójú rezgéseket hoznak létre, mint a hosszanti hullámok. A transzverzális hullámokkal ellentétben, amelyek nagy amplitúdóval pattognak a bőr felszínén, a longitudinális hullámok a bőrön és az alatta lévő lágy szöveteken keresztül haladnak a csontokig. Ezek a longitudinális hullámok rezgésbe hozzák a csontokat, és a rezgések visszaverődnek a bőrre. A longitudinális hullámok kisebb feszültséggel rendelkeznek, mint a transzverzális hullámok, és a szilárd testekben a fizika törvényeinek engedelmeskednek. A longitudinális hullámok viszonylag magasabb frekvenciákat generálnak, mint a transzverzális hullámok. Ezeket a frekvenciákat a rezgésérzékelő érzékeli, és a csatlakozó eszköz digitális jellé alakítja át, amelyet a számítógéphez küld.

A Skinfoot még fejlesztés alatt áll, és csak egy egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik. Bár a könyök és az ujjak között személyenként, sőt ugyanazon személyen belül is vannak eltérések, a gép átlagosan 95%-os pontossággal képes azonosítani a beírni kívánt információt. Ez még nem elég ahhoz, hogy helyettesítse a jelenlegi billentyűzetet. Ez a technológia azonban azért olyan izgalmas, mert a testrészeket használó felhasználói interfészek olyan számítógépekhez vezethetnek, amelyekhez nincs szükség monitorra vagy billentyűzetre.