A sikerhez tehetség és kemény munka kell, de melyik a fontosabb? Ha kíváncsi vagy, olvasd el, hogy megtudd!


Thomas Edison, a villanykörte amerikai feltalálója egyszer azt mondta. "A zsenialitás 1% inspiráció és 99% kemény munka." Ez az idézet valószínűleg híresebb, mint Edison bármelyik találmánya. Sok ember számára ez az idézet a kemény munka erényét hangsúlyozza, és gyakran ez a siker reményének magva az összes önsegítő könyvvel szemben, amelyek azt mondják, hogy a sikertelenség oka az erőfeszítés hiánya. Ez a mondat azonban úgy is értelmezhető, hogy még 99%-os erőfeszítés mellett is, ha nincs 1% inspirációd, nem leszel sikeres. Szóval, mi kell a sikerhez: kemény munka vagy tehetség? 

Először is nézzük meg, milyen következményekkel jár, ha csak az egyik vagy csak a másik van meg. Először is, az erőfeszítés nem garantálja a sikert. A legfrissebb adatok szerint például az Egyesült Államokban a Major League Baseball első csapatának játékosai jól fizetettek, átlagosan 4,25 millió dolláros fizetéssel. Ugyanakkor a kisebb ligás játékosok, akik az első csapatba igyekeznek bekerülni, mindössze évi 7500 dollárt keresnek. Mondhatjuk-e, hogy sokan ezek közül a játékosok közül, akik évtizedeken át a másod- és harmadosztályban ugrálnak, miközben az átlagosnál kevesebb fizetést kapnak, kevésbé dolgoztak keményen, mint első ligás társaik? Ez gyakori jelenség a társadalmunkban, még ha nem is feltétlenül a profi sportban. Ugyanakkor az is tévedés, ha azt feltételezzük, hogy a tehetség a siker garanciája. Ugyanis sokan azok közül, akikre fiatalon felfigyelnek a tehetségük miatt, gyakran kiderül, hogy nem jobbak az átlagnál.

Végül is a siker nem csak a kemény munkán vagy a tehetségen alapul, mindkettő fontos. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudunk választ adni arra a kérdésre, hogy melyik a fontosabb: a kemény munka vagy a tehetség? Összefoglalva, úgy gondolom, hogy a kemény munka fontosabb, mint a tehetség. Ennek több oka is van, de az egyik az, hogy szerintem a tehetséget végső soron a kemény munkával fedezik fel. Amikor a legtöbb ember a tehetség szót hallja, általában olyan emberekre gondol, akik különleges tehetséggel rendelkeznek, például fiatalon, formális képzés nélkül oldanak meg nehéz matematikai feladatokat, vagy nagyszerűen játszanak egy hangszeren. Azonban nagyon kevés embernek van ilyen tehetsége, és a természetes képességeik nem feltétlenül a sikerük alapját jelentik. Inkább abban hisznek, hogy folyamatos erőfeszítéssel felismerhetik a tehetségüket - azokat a területeket, amelyeken ugyanannyi erőfeszítés mellett másoknál jobb eredményeket érhetnek el -, és kitűnhetnek a tömegből.

Tehát, ha sikeresek akarnak lenni, keményen kell dolgozniuk. Ez nem azt jelenti, hogy "ha eléggé akarod és elég keményen dolgozol, akkor az álmaid valóra válnak", hanem azt, hogy "az erőfeszítéseidnek valamilyen módon irányítottnak kell lenniük", vagyis ha nem vagy elégedett az erőfeszítéseid eredményével, akkor érdemes megfontolni, hogy visszalépj egy lépést és új irányt keress, mert ha feladod anélkül, hogy keményebben próbálkoznál, az - ahogy egyesek mondják - a sikerről való lemondás lehet, de azt is jelentheti, hogy a tehetséged nem elég ahhoz, hogy a jövőben sikeressé tedd magad. Ezért, ha a feladás utáni időszakban igyekszik megtalálni a tehetségét, akkor egy kicsit közelebb kerülhet a sikerhez.